U Sloveniji za trećinu manje zaraženih, i dalje pozivi na oprez

U Sloveniji je u zadnja 24 sata zaraza koronavirusom potvrđena kod 775 ljudi, što je za trećinu manje nego prije sedam dana, a stagnira i broj hospitalizovanih, premda je stanje u bolnicama i dalje teško i dužnosnici pozivaju na oprez.

“Čeka nas još mnogo posla, a stanje je u bolnicama i dalje teško. Zbog ovolikog broja hospitalizovanih od Covida, ne bi se moglo adekvatno tretirati ranjene u slučaju veće prirodne katastrofe ili saobraćajne nesreće”, kazao je u nedelju ministar zdravstva Janez Poklukar, dodavši da su bolnice i zdravstvo na rubu izdržljivosti.

Upozorio je kako na postojećim restrikcijama i mjerama treba ustrajati ako se želi da u vrijeme Božića i novogodišnjih praznika dođe do barem djelomične normalizacije stanja.

U zadnja 24 sata je s 1.857 testiranja potvrđeno 775 infekcija, uz visok udio pozitivnih testova od 41,7 posto, prosjek zaraza u jednom danu pao je na 1.772 slučaja u zadnjoj sedmici, 14. dnevna incidencija spustila se na 1.362 zaražena na sto hiljada stanovnika, a vakcinisano je 54,9 posto cijele populacije, objavilo je u ponedeljak ministarstvo zdravstva.

Prema novom podatku nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ), u državi je 28.698 aktivnih slučajeva zaraze, pa je prvi put nakon više od mjesec dana broj aktivno zaraženih pao na manje od 30 hiljada.

U bolnicama je danas 1.050 covid pacijenata, od čega 265 na intenzivnim odjelima, dok je još 14 oboljelih u zadnja 24 sata umrlo, čime se broj smrtnih slučajeva zbog covida-19 od početka epidemije povećao na 5.317 preminulih, prenosi Hina.

(Fena)