Sjajan uspjeh Balet Mostar Arabesque na takmičenju „5678 Community“

Na Internacionalnom takmičenju „5678 Community“, na kome je učestvovalo 18 studija/skoka/klubova i 700 igrača iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore , Hrvatske i Srbije,

Balet Mostar Arabesque (BMA) se predstavio sa 10 koreografija u uzrastima: Mini, Kids, Teen iYouth u žanrovina klasičnog baleta, savremenog plesa i etno- karakternog, a u kategorijama: solo, duo, trio i mala grupa ( 4-8).

Balet Mostar Arabesque je osvojio sva prva mjesta, a Maia Zukanovic (8 godina) i Lentu za izvrsnost predstavljanja klasicne varijacije La figle mal gardee iz istoimenog baleta.

U okviru 4 specijalna priznanja, jedno je otišlo BMA za izvrsnost koreografskog promisljanja Boja vjetra, contemporary, trio Kids (Marija Šunjić, Sara Ćurkovići Leona Pehar).

Ukupnan rezultat: 33 zlatne medalje i diplome, 3 Zlatna pehara za tri grupne koreografije, jedna Lenta za izvrsnost plesa klasicne varijacije, te Specijalna nagrada za contemporary koreografiju!

„U avgustu smo imali izvrstan rezultat na svjetskom nivou: treće mjesto  u kategoriji Mini Kids Group, u Finalu Dance World Cup Trlford, Engleska, što nas je sve veoma obradovalo i učinilo ponosnim. Da ovu godinu zaokružujemo ovako masovno lijepim rezultatom, je imponirajuće s jedne strane, ali i velika obaveza koja zna i opteretiti. U ovih 15 godina rada, postalo je jasno da je Balet Mostar Arabesque nepobitno etablirana činjenica u edukativnom, koreografskom, kostimografskom promišljanju klasične, etno-karakterne i contemporary umjetnosti u Mostaru, BiH i šire. Uvijek sam zahvalna djeci na vrijednom radu i upornosti, na komunikativnosti i osjećaju za druženjem i dijeljenjem, na izvrsnim rezultatima u okviru minimalnih uslova, dodatno opterećenih epidemiološkom situacijom. Veliko hvala roditeljima na povjerenju i poštovanju mog rada!“, kaže umjetnička direktorica BMA, Atleta Ćehić, prof. baletske pedagogije.

(NovaSloboda.ba)