U Bosni pretežno oblačno, u Hercegovini umjereno naoblačenje

Jutros je u Bosni oblačno. U centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima pada slab snijeg. U Hercegovini je većinom malo do umjereno naoblačenje. Oblačno je na sjeveru Hercegovine.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica -10 stepeni, Ivan-sedlo -3, Banja Luka, Sanski Most i Sarajevo -1, Bugojno i Tuzla 0, Bihać, Bijeljina, Doboj, Drvar, Gradačac, Jajce, Livno i Zenica 1, Grude 3, Trebinje 4, Mostar 6, Neum 7 stepeni.

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme. U centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima prije podne će padati slab snijeg. U većem dijelu Hercegovine malo do umjereno naoblačenje.

Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha većinom između -1 i 4, na jugu zemlje do 9 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza biće nešto povoljnija u odnosu na protekli period.

Stabilizacija vremenskih prilika ugodno će djelovati na većinu populacije, a tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će oslabiti.

Opšta slika biće ljepša na zapadu zemlje i u Hercegovini, a negativni uticaj vremena najduže će se zadržati u centralnoj i istočnoj Bosni.

Neophodno je posvetiti pažnju primjerenom oblačenju i zaštiti od niskih temperatura, obzirom da će se osjećaj hladnoće pojačavati sa večernjim satima.

—–

BIHAMK

Saobraća se po mokrom i klizavom kolovozu

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po mokrom i klizavom kolovozu. Na dionicama u višim predjelima upozoravamo na ugaženi ili raskvašeni snijeg na kolovozu, a posebno izdvajamo puteve: Sarajevo-Rogatica (Romanija), Bosanski Petrovac-Drvar (Oštrelj), Priluka-Glamoč-Mlinište, Šuica-Kupres i Jablanica-Posušje (Blidinje). Skrećemo pažnju i na učestale odrone. Poledica je moguća na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. Savjetujemo vozačima da voze opreznije i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23,30-04,30 sati) saobraćaj obustavlja.

Zbog radova u tunelu Skela, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Jablanica-Mostar (dionica od Komadinovog vrela do mosta Begića i Begovića), Blažuj-Gromiljak (Radanovići), Doboj-Gračanica (u Klokotnici), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.(NovaSloboda.ba)