U ovoj godini u HNK-u zaposleno 40 djece poginulih boraca i djece RVI

Povodom uspješno završenog konkursa, u kome je tokom 2021. godine zaposleno 21 dijete poginulih boraca i 19 djece ratnih vojnih invalida, održan je radni sastanak u prostorijama Ministarstva za pitanja boraca HNK-a.

Kako je riječ o najosjetljivijoj kategoriji korisnika zapošljavanja nezaposlenih osoba, djece poginulih i nestalih boraca, te djece ratnih vojnih invalida, u Ministarstvu se daje posebna pažnja i čini dodatan angažman kako bi sve zainteresovane korisnike ciljane grupe pomogli kroz Projekte sufinansiranja zapošljavanja djece poginulih i djece ratnih vojnih invalida.

Ministar Oliver Soldo izrazio je zahvalu direktorici Federalnog zavoda za zapošljavanje Heleni Lončar i direktoru Službe za zapošljavanje HK-a Vladi Čuljku na dosadašnjoj međusobnoj saradnji. Razgovaralo se o implementaciji i učincima projekata/programa, kao i planovima povećanja sredstava u ovu svrhu za naredni period obzirom na pozitivan odjek među ciljanom skupinom.

Iskazano je zadovoljstvo rezultatima, da je od 2017. do 2021. godine putem ovih projekata/programa zaposleno ukupno 191 korisnika iz boračke populacije, i to 122 djece poginulih boraca i 69 djece ratnih vojnih invalida. Za tu svrhu do sada izdvojeno je ukupno 1.558.400,00 KM, a u planovima Ministarstva za narednu godinu izdvojiće se dodatnih 50.000 KM uz dosadašnjih 200.000 KM za veći broj korisnika.

Program Ministarstva za pitanja boraca HNK-a o sticanju radnog iskustva i usavršavanja djece poginulih boraca u tijelima uprave i ustanovama Hercegovačko-neretvanskog kantona, čiji je cilj da se ciljanoj grupi olakša integracija na tržište rada kroz sticanje radnog iskustva i usavršavanja na odgovarajućem radnom mjestu, prepoznat je i podržan od Vlade HNK-a, te se očekuje da će značajnije proširiti i na druga tijela uprave i ustanova Vlade HNK-a, saopšteno je iz Ministarstva za pitanje boracaa HNK-a.

(NovaSloboda.ba)