Doktori Doma zdravlja Konjic planiraju dati otkaz

Doktori Doma zdravlja Konjic uručili su obavijest poslodavcu i osnivaču ustanove o planiranom otkazu ugovora o radu.

Kako je saopšteno iz konjičkih podružnica Strukovnog sindikat doktora medicine i stomatologije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, doktori planiraju dati otkaz 15. decembra, kada se navršava tačno dva mjeseca od blokade računa Doma zdravlja Konjic zbog čega zaposlenicima te zdravstvene ustanove nisu isplaćene plate za period avgust-novembar.

Sindikalisti su proteklih dana imali sastanke s menadžmentom Doma zdravlja Konjic i Opšte bolnice Konjic, ali nisu dobili odgovor kada bi moglo doći do deblokade računa.

„Nedopustivo je ponašanje menadžmenta obe ustanove koji dva mjeseca ‘pokušava’ riješiti ovu situaciju na štetu radnika, koristeći njihovo strpljenje, i dovodi ih do ovakvog očajničkog čina, da su radnici jedne javno zdravstvene ustanove prisiljeni uručivati otkaz ugovora o radu nakon dva mjeseca agonije i četiri neisplaćene plate, a da se u javnosti šalje slika da menadžment s ovakvim stanjem u koje su dovedeni radnici nema nikakve veze”, navodi se u saopštenju Strukovnog sindikata.

Sindikalisti su poručili kako razumiju da menadžmentu nije lako, ali podsjećaju da je problem neuplaćivanja doprinosa, zbog čega su računi blokirani, seže iz 2007. i 2008. godine, a do sada nije urađeno ništa kako bi se taj problem riješio.

„Želimo se da se menadžment ustanove Doma zdravlja i Opšte bolnice, pa i osnivači, uključe u rješavanje ovog problema, da to ne ostane na praznim obećanjima, nego da se ponude konkretni prijedlozi i proveođenje tih prijedloga. Nadamo se da će se svi odgovorni uključiti u ovo i da neće dozvoliti da dođe do kolapsa kako primarne tako i sekundarne zdravstvene zaštite opštine Konjic”, saopštio je Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije u HNK-u.

(Fena)