Prije podne sunčano, poslijepodne naoblačenje

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle i niskih oblaka.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -11 stepeni, Ivan-sedlo -9, Bugojno i Livno -7, Drvar, Sokolac i Zenica -6, Bihać, Sarajevo i Tuzla -5, Banja Luka, Grude, Jajce i Sanski Most -4, Prijedor -3, Bijeljina, Gradačac i Trebinje 1, Mostar i Neum 3 stepena.


Danas u našoj zemlji sunčanije prije podne. Po kotlinama u Bosni dio prijepodneva će biti magle ili niskih oblaka. Postepeno naoblačenje u drugoj polovini dana koje će u noći na četvrtak uvjetovati kišu u nizinama, a u višim područjima snijeg.

Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. U noći na četvrtak jugo će jačati i očekuju se jaki udari vjetra.

Najviša dnevna temperaturavazduha uglavnom između 0 i 6, na jugu zemlje do 10 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Nakon stabilnijeg i pretežno sunčanijeg prijepodneva, opšta slika će se postepeno pogoršavati.

Tokom jutarnjih sati neophodno je posvetiti pažnju oblačenju i zaštiti od hladnoće, obzirom da će temperature opasti, nakon vedrije noći.

U ostatku dana, sa nadolazećom promjenom vremena, kod osjetljivih osoba će se pojačavati tegobe vezane uz njihove bolesti.

Djelimično će otopliti, što će malo ublažiti negativne efekte prolaska ciklons.

Moguće su reakcije poput glavobolje, reumatskih bolova, sa jačanjem juga, u noći problemi sa snom.

—–

BIHAMK

Oprez zbog poledice

Zbog niske jutarnje temperature poledica se može očekivati na svim vlažnim lokalitetima, posebno na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. Na pojedinim dionicama u planinskim predjelima mjestimično ima i zastalog snijega na kolovozu. Savjetujemo vozačima da voze opreznije i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23,30-04,30 sati) saobraćaj obustavlja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Jablanica-Mostar (dionica od Komadinovog vrela do mosta Begića i Begovića), Blažuj-Gromiljak (Radanovići), Doboj-Gračanica (u Klokotnici), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)