Srebrenička udruženja uputila pismo Milanoviću: Kad već ne poštujete druge, poštujte bar odluke države koju predstavljate

Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokret “Majke enklave Srebrenice i Žepe” poslala su otvoreno pismo predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću povodom njegovih izjava posljednjih dana koje se tiču genocida u Srebrenici.

Pismo donosimo u cijelosti.

“Poštovamni gospodine Milanoviću, mnogo puta ste spomenuli i negirali genocid počinjen nad Bošnjacima u zaštićenoj zoni i pod zaštitom UN u Srebrenici.

Genocid je utvrđen kroz sudske postupke koji su vođeni pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, taj sud je, između ostalih, podržala i Republika Hrvatska i, koliko je nama poznato, još uvijek podržava. Nikada nije povučena saglasnost na saradnju sa navedenim sudom.

Pored presude MKSJ, MSP i Sabor Republike Hrvatske, kao najviši zakonodavni organ Republike Hrvatske, je usvojio rezoluciju kojom je osudio genocid u Srebrenici.

Poštovani gospodine Milanović, kad već ne poštujete druge, poštujete bar odluke države koju predstavljate”, stoji u pismu Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokret “Majke enklave Srebrenice i Žepe”.

(NovaSloboda.ba)