Mijatović Kalabuhovu: Nemate pravo da se miješate u unutrašnje stvari BiH

Podpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Vojin Mijatović uputio je pismo ambasadoru Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igoru Kalabuhovu podsjećajući ga da je BiH nezavisna i suverena država, koja je članica Ujedinjenih nacija i koja ima Ustav i institucije.

Napomenuo je da je Ruska Federacija partner Bosne i Hercegovine i prijateljska zemlja, što je mnogo puta dokazano, te da je Kalabuhov akreditovani ambasador prijateljske zemlje u Bosni i Hercegovini, a samim tim prijatelj države.

“Kao prijatelj, trebalo bi da shvatite da nemate pravo da se miješate u unutrašnje stvari naše zemlje, a pogotovo u prioritete vanjske politike zemlje u kojoj ste, ipak, samo gost. BiH će biti i članica Evropske unije i NATO saveza, jer je to stav većine građana u BiH, a da li ima konsenzusa oko toga je naša unutrašnja stvar”, podvukao je Mijatović u pismu koje je objavio na svom Facebook profilu.

Napominje da ambasador ima pravo odlučiti da li će biti prisutan na sjednicama Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC), ali ga je podsjetio da mu to ne daje za pravo drži predavanja bilo kome u BiH.

“Ukoliko ste prijatelj naše zemlje, osigurajte da se plati poreski dug Rafinerije nafte u Brodu koja je u vlasništvu ruske kompanije. Radi se o dugu koji premašuje stotine miliona KM. Vjerujem da se ni u Rusiji ne može poslovati ukoliko ne plaćate poreze”, podsjetio ga je Mijatović.

Takođe, pozvao je Kalabuhova da osigura da Rusija smanji prisustvo njihovih obavještajaca širom BiH koji, tvrdi Mijatović rade po njegovom nalogu, naglašavajući da to ne rade prijatelji.

“BiH je u Evropi i ovde ne stanuju metode gdje se neistomišljenici pokušavaju ukoriti na najbrutalnije načine, kako se to radi, nažalost, u Ruskoj Federaciji, što smo vidjeli na primjeru lidera opozicije Alekseja Navalnija. Kada ste gost u nekoj zemlji, poštuje se domaćin, to je civilizacijska stvar i stvar kućnog vaspitanja”, poručio je podpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović u pismu ruskom ambasadoru.

(Fena)