Podignuta optužnica zbog ratnog zločina na području Višegrada

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Milomira Đuričića zvanog ”Đuro”, rođenog 1952. godine u mjestu Pozderčićima, opštćina Višegrad, državljanina Bosne i Hercegovine, i Vukadina Spasojevića, zvanog ”Mićo” i ”Era”, rođenog 1953. godine u mjestu Rodić Brdo, opština Višegrad, državljanina Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su u periodu od maja 1992. godine do kraja septembra 1993. godine, u okviru širokog i sistematskog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva sa područja opštine Višegrad, Milomir Đuričić u svojstvu upravnika logora Uzamnica u Višegradu i Vukadin Spasojević u svojstvu razvodnika straže u logoru, kao pripadnici Višegradske brigade Vojske Republike Srpske, vršili progon civilnog bošnjačkog stanovništva sa područja opštine Višegrad na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi.

Prema navodima optužnice, optuženi su u više navrata preduzimali radnje nezakonitog zatvaranja, mučenja, zlostavljanja i drugih nečovječnih djela koja su preduzimana prema zatvorenim civilima, uključujući silovanje i seksualno zlostavljanje žrtava na izrazito ponižavajuće načine, kao i držanje zatvorenika u izuzetno nehumanim uslovima, što je na žrtve ostavilo trajne fizičke i duševne posljedice. Optuženi Vukadin Spasojević tereti se i kao naredbodavac zlostavljanja žrtava.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 19 svjedoka, od čega 4 svjedoka sa dodijeljenim mjerama zaštite, te prilaganjem više desetina materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

M. N.

(NovaSloboda.ba)