Slovenija: Bez većeg popuštanja mjera u dane praznika

U Sloveniji se trend smirivanja četvrtoga talasa epidemije covida-19 nastavlja, ali ublažavanja važećih mjera neće biti sve dok broj teže oboljelih na intenzivnim odjelima sa sadašnjih 242 ne padne ispod 100, upozoravaju epidemiolozi.

“Sada je na intenzivnim odjelima toliko pacijenata da nećemo predlagati bitnije ublažavanje mjera u idućih nekoliko sedmica”, izjavila je za Slovensku televiziju glavna epidemiologinja i voditeljica vladinog stručnog savjeta Mateja Logar, na pitanje mogu li građani očekivati popuštanje mjera za Božić i Novu godinu, s obzirom na silazni epidemiološki trend.

S epidemiološkog stajališta bilo je bolje da je i Slovenija, poput Austrije, uvela kraći “lockdown” umjesto obaveznih covid potvrda, jer on brže donosi rezultate, ali je vlada pri takvoj svojoj odluci uvažila i druge faktore, kazala je Logar.

Upozorila je i na “kulturološke” razlike zbog kojih Slovenija ima manju procijepljenost i slabiju disciplinu u pridržavanju mjera.

U Sloveniji se, po njenim riječima, u godinama prije pandemije protiv gripe vakcinisalo desetak posto stanovništva, a u zemljama sjeverne i zapadne Evrope od 60 do 80 posto. Zdravstvene preporuke koje u tim zemljama djeluju kao zakonski propis, u Sloveniji se moraju donositi kao vladine odluke da bi mogle djelovati, dodala je Logar.

Zbog svega toga Logar smatra da je 60-tak posto odraslih u Sloveniji koji su cijepljeni protiv covida-19 relativni uspjeh, premda se cijepljenje odvija sporo, a to je i ispod prosjeka cijepljenosti u EU-u.

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene 1.323 zaraze koronavirusom, svaki je četvrti test bio pozitivan, a u zemlji je trenutno aktivnih 23.929 zaraza.

U padu su i ostali epidemiološki indikatori, pa se 14. dnevna incidencija po novim podacima spustila na 1.135, a 7. dnevni prosjek zaraza u jednom danu na 1.507.

Premda broj hospitalizovanih više ne raste, problem je i dalje opterećenost zdravstvenog sistema.

U bolnicama je trenutno 916 covid pacijenata, od čega 242 na intenzivnoj njezi, što je za 3,2 posto manje u odnosu na prethodni dan, a u zadnja je 24 sata umrlo još 19 pacijenata, prenosi Hina.

(Fena)