FIFA-in plan B: Liga nacija, ako propadne SP svake dvije godine

Propadne li ofanziva Arsenea Wengera o Svjetskom prvenstvu svake dvije godine, FIFA ima spreman plan B – pokrenuće vlastitu Ligu nacija, pišu engleski mediji.

UEFA i CONMEBOL, kao najjače kontinentalne asocijacije, već su odbacile Wengerove nacrte kao tlapnju, projekciju skovanu kako bi FIFA multiplicirala prihode na štetu fudbalera, čiji su kalendari ionako zatrpani prevelikim brojem utakmica.

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino zna da ne može skršiti otpor fudbalske Evrope i Južne Amerike, ali ne odustaje od uvođenja novih formata, s obzirom na to da njegova organizacija finansijski dramatično kaska za UEFA-om, koja godišnje obrće milijarde eura prihoda.

Ako ne ide sa SP-om u formi bijenala, možda prođe ideja o FIFA-inoj Ligi nacija. Infantino i saradnici analizirali su rast UEFA-ine Lige nacija – takm,ičenja osmišljenog da zamijeni besmislene prijateljske utakmice – pa došli do zaključka da bi sličan format na globalnom nivou mogao privući nove sponzore i ubrizgati svježi novac u FIFA-inkrvotok.

FIFA-ina Liga nacija zamijenila bi Kup konfederacija, koji se održavao godinu dana prije Svjetskih prvenstva, a na kome su učestvovali prvaci kontinentalnih prvenstava.

Zadnje izdanje Kupa konfederacija održano je 2017. godine, a nova Liga nacija mogla bi se održavati svake dvije godine.

Engleski mediji navode kako će FIFA-ini planovi biti jasniji nakon 20. decembra, za kada je zakazan kongres Svjetske fudbalske organizacije.

(Fena)