Pretežno oblačno

Jutros je u Bosni bilo pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini umjereno do pretežno oblačno.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -7 stepeni, Ivan-sedlo i Sokolac -2, Bugojno, Sarajevo, Tuzla i Zenica 0, Široki Brijeg 1, Jajce 2, Bihać, Doboj, Drvar, Gradačac i Livno 3, Banja Luka, Grude i Sanski Most 4, Trebinje 5, Mostar i Neum 7 steepeni.

Danas će u Bosni preovladavati pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini umjereno do pretežno oblačno. Povremo i ponegdje u Bosni je moguća slaba kiša ili susnježica.

Vjetar u Bosni slab do umjeren, uglavnom, sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena bura.

Najviša dnevna temperatura vazduha 0 do 6, na jugu od 7 do 12 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike biće slične kao i proteklog dana.

Hronični bolesnici, astmatičari i osobe sa kardiovaskularnim problemima, trebaju biti oprezniji, naročito tokom jutra.

Neophodno je redukovati kretanje, te povesti brigu o adekvatnom oblačenju i zaštiti od niskih temperatura.

Poslijepodnevni sati biće ugodniji, uz blago zatopljenje.

U Hercegovini sa povremenim sunčanim periodima, probleme osjetljivim osobama uzrokovaće bura, sa mjestimično jačim udarima, što će pojačavati osjećaj hladnoće.

—–

BIHAMK

Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu

U većem dijelu Bosne I Hercegovine saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, a skrećemo pažnju na učestale odrone. Na pojedinim dionicama u višim planinskim predjelima mogući su nailasci na zaleđen kolovoz. Na dionicama uz rijeku Savu vidljivost je smanjena zbog magle na 50-100 metara. Apelujemo na vozače da voze opreznije i da vožnju prilagode trenutnim uslovima i stanju na putevima.

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23,30-04,30 sati) saobraćaj obustavlja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima, izdvajamo puteve: Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Jablanica-Mostar (dionica od Komadinovog vrela do mosta Begića i Begovića), Blažuj-Gromiljak (Radanovići), Doboj-Gračanica (u Klokotnici), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Na magistralnom putu Livno-Šuica, preko prevoja Borova Glava, upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, naročito u jutarnjim i večernjim satima.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)