Održana prezentacija Web City platforme Grada Mostara

oznorCO

U Gradskoj vijećnici, u prisustvu gradonačelnika Maria Kordića i glavne savjetnice Grada Mostara Radmile Komadine, državnih službenika i namještenika Grada Mostara, Zavoda za prostorno uređenje i firme GAUSS d.o.o. Tuzla, koja je implementator projekta, juče je održana prezentacija Web City platforme Grada Mostara.

Da bi se iskoristile raspoložive geoinformacije (digitalni katastarski podaci, prostorno-planska dokumentacija, digitalni ortofoto snimci) i zadovoljile operativne potrebe Gradske uprave, neophodna je podrška njihovim poslovnim procesima kroz uspostavljanje centralizovanog prostornog informacionog sistema.  Zbog toga se teži centralizaciji, integraciji i prezentaciji svih prostornih podataka sa teritorije Grada Mostara.

Cilj projekta je da se centralizacijom svih prostornih podataka i pristupom prostornim podacima drugih institucija i organizacija, omogući prezentacija podataka u realnom vremenu, inteligentna analiza i izvještavanje, vizualizacija putem online interaktivne karte, kao i pretraživanje podataka.

Očekuje se da će svi uposlenici Gradske uprave po završetku projekta imati mogućnost pristupa prostornim podacima i alate za vizualizaciju prostornih planova, što će u mnogome ubrzati procedure i rad u mnogim sferama djelatnosti i kvaliteta usluga, kao i osigurati transparentnost, a sve  na zadovoljstvo građana Grada Mostara.

(NovaSloboda.ba)