Švicarska: Samo vakcinisane osobe mogu ući u sve zatvorene prostore

Suočena sa velikim porastom novozaraženih virusom COVID-19 , švicarska Vlada je odlučila da u sve zatvorene javne prostore, osim trgovina i frizerskih salona, mogu ući samo vakcinisane osobe.

I ovde, medjutim, postoje razlike. U restorane, barove,fitnes centre, muzeje, javne ustanove, kulturne i sportske manifestacije, vakcinisani sa dvije doze ( 2 G) moraju nositi masku, dok oni koji su primiti i treću dozu (2G+) ne moraju.

Zanimljive su dvije situacije: u horu mogu pjevati samo vakcinisani, uz činjenicu da oni sa dvije vakcine moraju imati masku, a 2G+ ne moraju ?! Drugi slučaj se odnosi na restorane i barove, gdje svi vakcinisani moraju nositi masku prilikom ulaska i odlaska, a piće i jelo se može konzumirati samo za stolovima .

Zanimljivo je i da u fitness centrima, oni sa dvije doze moraju koristiti masku, dok oni sa dodatnom zaštitnom dozom nisu obavezni.

Na svim gradskim trgovima i u frekventim pješačkim zonama postoje veliki panoi koji upozoravaju na obavezu nošenja maske.

Na ovakve poteze vlada se odlučila nakon što se svakodnevno bilježi rast od deset hiljada novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Za povratak u svoju zemlju nakon putovanja švicarski građani su obavezni imati negativan test, bez obzira da li su vakcinisani ili ne. Jedina razlika je u tome što nevakcinisani moraju, o svom trošku, nakon pet do sedam dana uraditi još jedan test. Inače, brzi antigenski test ubuduće vrijedi 24 sata umjesto 48 sati.

Ukoliko se situacija ne promijeni, Švicarska priprema i varijantu potpunog zatvaranja.

Zlatko Hodžić

(Specijalno iz Švicarske za portal NovaSloboda.ba)