Završeno prvo takmičenje u posmatranju ptica kroz mobilnu aplikaciju projekta ePATH

U okviru EU projekta „Endemic pathway – ePATH“, održano je trodnevno takmičenje u posmatranju ptica u Parku prirode „Hutovo blato“, a 40 zaljubljenika u ptice i prirodu, ptice su pronalazili putem nove mobilne aplikacije „ePATH“. Sudijski žiri u sastavu Josip Vekić, Irena Rozić i Perica Dodig zadovoljni su novim načinomtakmičenja.

“Ovo je prvo takmičenje ovoga tipa u Parku prirode „Hutovo blato“, tako da je svakako bilo zanimljivo učestvovati i pratiti reakcije učesnika. S obzirom da je aplikacija jednostavna za korištenje, lako je dostupna različitim profilima učesnika. Iako vremenski uslovi nisu dozvolili da se takmičari u potpunosti prepuste istraživanju cijelog Parka, ipak je zabilježeno dosta pokušaja i uspješnih nalaza ptica. takmičari su se svakako uvjerili koliko je teško uočiti i fotografisati neku pticu. Aplikacija i ovakvo digitalno posmatranje, sigurno će biti zanimljivo svim posjetiocima Parka, tako da se radujemo ovakvim takmičenjima i ubuduće“, izjavio je Vekić.

Prvi nagradu za najbolje fotografije ptica odnio je Roko Vekić, drugoplasirani je Niko Stapić a trećeplasirana je Petra Bunoza. Iduće takmičenje u posmatranju ptica u Parku prirode „Hutovo blato“ planirano je na proljeće 2022 godine.

Projekat „Endemic pathway – ePATH“ implementiraju tri partnera: Park prirode „Hutovo blato“, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore te Grad Makarska koji imaju za cilj kreirati zajedničku turističku ponudu u tri zaštićena područja (Park prirode „Hutovo blato“, Tivatska solila i Botanički vrt Kotišina) kroz promociju prirodnih (endemske vrste) i kulturnih vrijednosti. Projekat je podržan kroz Interreg IPA Prekograničnu suradnju Hrvatske – Bosne I Hercegovine – Crne Gore 2014 – 2020 kao jedan od programa IPA II fondova Evropske unije. Ukupna vrijednost projekta je 1,5 miliona eura, od čega je 1,3 miliona eura bespovratnih sredstava EU IPA II fondova. Projekat je počeo 1. novembra 2020. godine i  trajaće 24 mjeseca.

(NovaSloboda.ba)