Dvanaesta nagrada “filmski dragulj” za film “Prirodni odabir”

Animatorica Aleta Rajič osvojila je dvanaestu po redu nagradu za svoj animirani film”Prirodni odabir“, ovog puta na Link Internacionalnom Film Festivalu u Velikoj Britaniji u kategoriji za najbolji kratki animirani film uz laskavi epitet ‘filmskog dragulja’.

“Prirodni odabir” do sada je nagrađivan širom svijeta i selektiran na preko 70 internacionalnih festivala, među kojima su renomirani svjetski festivali animiranog ali i igranog filma poput najpoznatijeg festivala animiranog filma u Francuskoj – Annecy Film Festival, Animasyros u Grčkoj, Animafest u Zagrebu, Monstra u Portugalu, Pula Film Festival itd., a svoju filmsku premijeru imao na Sarajevo Film Festivalu 2019. u kategoriji za najbolji kratki film.

Autorica ističe da nagradu dijeli sa svojim filmskim timom koji čine: Sanja Rajič Banjac, Jurinko Rajič, Rajna Rajič, Vjeran Šalamon, Juraj Sremec i Helena Magda Šalamon.

Film je nastao u produkciji Studija Neum, te koprodukciji sa Zagreb filmom, uz finansijsku podršku Fondacije za kinematografiju BiH i HAVC-a (Hrvatskog audio-vizuelnog centra).

(NovaSloboda.ba)