SDA: Varhelyi i Sattler dužni su pojasniti navode o dogovoru s Dodikom

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler dužni su javnosti u BiH i EU pojasniti navode iz dokumenta objavljenog u medijima, koji sugeriše da je postojao dogovor s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom u vezi s antiustavnim aktivnostima koje je preduzela NSRS, ističu u saopštenju iz Stranke demokratske akcije.

Budući da je u reakciji glasnogovornika Evropske komisije izostao demanti, pozivaju Varhelyija i Sattlera da razjasne o čemu se radi, te da li su navodi u dokumentu njihovi lični, ili stavovi Evropske komisije. Od Evropske komisije, takođe, traže jasno i nedvosmisleno pojašenje.

“Nedopustivi su bilo kakvi ustupci Miloradu Dodiku, kao i to da se ‘uspjehom’ predstavlja to što je primjena usvojenih dokumenata prolongirana za šest mjeseci. Takvim pristupom samo se ohrabruju akteri koji su usvajanjem dokumenata u NS RS započeli napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, što je najveća prijetnja miru od potpisivanja Dejtona”, zaključuju u reagovanju iz SDA.

(Fena)