Podignuta optužnica protiv Zdravka Samardžije za ratni zločin na području Kotor-Varoši

Tužilac Posebno odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Zdravka Samardžije, rođenog 1954. godine u Sanskom Mostu.

Optuženi se tereti da je, u svojstvu člana komande Specijalnog odreda milicije CSB Banja Luka, komandujući jedinicom zajedno sa Ljubanom Ećimom, zajedno sa drugim osobama iz struktura vojske i policije, učestvovao u širokom i sistematskom napadu na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor-Varoši i okolnih mjesta.

Optužnicom je obuhvaćeno nezakonito zatvaranje i progon više stotina osoba, kao i strijeljanja i ubistva više desetina osoba koje su ubijene na različitim lokacijama, među kojima je bilo i djece kao i osoba starije životne dobi.

Takođe, optuženi se tereti i za mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje i nanošenje teških fizičkih i psihičkih povreda, koje su ostavile trajne posljedice na zdravlje žrtava, paljenje kuća i uništavanje imovine protjeranih civila.

Optužnica obuhvata i razaranje, pljačkanje i uništenje 16 džamija, katoličkih crkvi i drugih vjerskih objekata, među kojima i objekata starih više stotina godina, koji predstavljaju kulturno-historijske spomenike.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločina protiv čovječnost, a krivnju optuženog tužilaštvo će dokazivati pozivanje više od 270 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)