Južna Koreja pomilovala bivšu predsjednicu

Bivša predsjednica Južne Koreje Park Geun-Hyu dobila je pomilovanje, čime joj je skraćena 20. godišnja zatvorska kazna zbog korupcije, izjavio je u petak ministar pravde, rekavši da je pomilovanje u interesu nacionalnog jedinstva.

Park je 2013. godine postala prva žena predsjednik Južne Koreje. Manje od četiri godine kasnije, smijenjena je i svrgnuta nakon što je korupcijski skandal izazvao  ulične proteste, podsjeća France 24.

Ministar pravde Park Beom-kye je u petak rekao novinarima da je bivša predsjednica na listi osoba koje su dobile “specijalno pomilovanje” i da je pomilovana zbog “održavanja nacionalnog jedinstva”.

Park Geun-Hyu (69) osuđena je na 20 godina zatvora zbog primanja mita i zloupotrebe položaja i na još dvije godine zatvora zbog kršenja izbornog zakona.

Park je ove godine nekoliko puta bila hospitalizovana, a južnokorejska novinska agencija Yonhap javila je da je njeno loše zdravlje razlog da se odobri njeno pomilovanje.

Njena smjena je razotkrila sumnjive veze između velikih preduzeća i politike u Južnoj Koreji, pri čemu su Park i njena bliska prijateljica Choi Soon-sil optužene za primanje mita od konglomerata, uključujući Samsung Electronics, u zamjenu za povlašteni tretman.

Rezultirajuća reakcija javnosti na Park i njenu konzervativnu stranku pomogla je da ljevičarski predsjednik Moon Jae-in dođe na vlast.

Moonov mandat će biti okončan u martu. Ustav ograničava predsjednike na petogodišnji mandat.

Park je uz zatvorsku kaznu dobila i pozamašne novčane kazne.

Južnokorejski tužioci saopštili su u martu ove godine da su zaplijenili kuću bivše predsjednice nakon što nije platila kaznu od 19 miliona dolara za korupciju.

Južnokorejski predsjednici često završavaju u zatvoru nakon što završe mandat, obično nakon što njihovi politički rivali uđu u predsjedničku Plavu kuću.

(Fena)