Oblačno s kišom

Jutros je u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne oblačno vrijeme, ponegdje sa slabom kišom. U ostatku zemlje sunčano uz malo do umjereno oblačno.

Temperature vazduha u 07 sati: Sokolac – stepeni, Doboj -2, Prijedor 0, Banja Luka, Zenica 1, Drvar, Ivan-sedlo 2, Grude, Sarajevo 3, Livno, Mostar, Sanski Most, Široki Brijeg, Srebrenica, Tuzla 4, Bijeljina, Trebinje 5, Bugojno 6, Gradačac 7, Neum 9, Bihać 12 stepeni.

Danas će u Hercegovini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne preovladavati oblačno vrijeme sa kišom. U ostatku zemlje sunčano uz malo do umjereno oblačno. Porast naoblačenja  u večernjim satima.

Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 6 do 12, u Krajini, Posavina i na sjeveroistoku Bosne do 16 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Usljed promjene vremena, opšta slika djelimično će se pogoršati, izraženije u Hercegovini i zapadnoj Bosni.

Hronični bolesnici imaće pojačane tegobe.

Povremena južina dodatno će praviti probleme osjetljivim osobama.

Moguće su meteopatske , poput glavobolje, razdražljivosti, manjka koncentracije, iscrpljenosti.

Uz umjereni porast temperatura, negativni efekti promjene vremenskih prilika najslabije će se osjetiti na sjeveroistoku zemlje.

—–

BIHAMK

Zabranjen prevoz eksplozivnih materija na teritoriji Federacije BiH

Zbog saobraćajne nezgode u kojoj su učestvovala 3 vozila, a koja se dogodila u mjestu Donja Zimča, na regionalnom putu Visoko-Kakanj, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na autoput.

Pojačana je frekvencija vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu na graničnim prelazima: Izačić, Velika Kladuša, Bosanska Kostajnica, Bosanska Gradiška, Gradina, Bosanski Brod i Orašje. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja su, za sada, do 30 minuta.

Slabiji snijeg jutros pada na području Mliništa i Blidinja, ali se ne zadržava na kolovozu. U jutarnjim satima magla smanjuje vidljivost na putnim pravcima Gračanica-Doboj-Maglaj i Livno-Kamensko. Skrećemo pažnju na odrone kamenja i zemlje na kolovoz. Tokom dana očekujemo pojačanu frekvenciju vozila, pa vozače savjetujemo da budu maksimalno oprezni, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja.

Zbog radova na asfaltiranju danas i sutra (24. i 25.12.) od 08 do 17 sati obustavlja se saobraćaj na regionalnom putu Jezero-Šipovo.

Zbog radova u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica) tokom dana saobraća se naizmjenično-jednom trakom, dok se u noćnim satima (23,30 do 04,30 sati) saobraćaj obustavlja.

Zbog radova u tunelu Skela, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Jablanica-Mostar (dionica od Komadinovog vrela do mosta Begića i Begovića), Doboj-Gračanica (u Klokotnici), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog aktiviranog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno-jednom saobraćajnom trakom.

Povodom katoličkog Božića, od danas u 12 sati do sutra veče do ponoći bit će zabranjen prevoz eksplozivnih materija na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)