Akcija „Svitava“: SIPA lišila slobode pet lica

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u operativnoj akciji „Svitava“, realizovali pretrese stambenih i pomoćnih objekata na pet lokacija na području Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskog kantona, prilikom čega su otkrili i privremeno oduzeli 1,7 litara amfetaminskog ulja koje se koristi za proizvodnju speeda, kilogram kofeina, određenu količinu zeljaste materije koja asocira na opojnu drogu marihuanu, određenu količinu bijele praškaste materije koja asocira  na opojnu drogu speed i pet mobilnih telefona, saopšteno je iz SIPA-e.a

Slobode je lišeno pet osobe zbog postojanja osnovane sumnje da su počinile krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. u vezi sa krivčnim djelom posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga iz člana 239. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Akcija je realizovana po nalogu Opštinskog suda u Sarajevu u saradnji sa Federalnom upravom policije, Ministarstvom unutrašnjih Kantona Sarajevo i Ministarstvom unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Osobe lišene slobode biće sprovedene u prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate u dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

M. N.

(NovaSloboda.ba)