Kreću konkursi za prijem 223 radnika u osnovnim i srednjim školama

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kanton a nko Herceg potpisao je, na prijedlog Ministarstva prosvjete, nauketure i sorta, salasnost za prijam 223 zaposlenika na neodređeno vrijeme u osnovnim i srednjim školama u svim gradovima i opštama HNKa. Uslijediće, sukladno zakonskoj proceduri, raspisivanje konkursa po školama predviđeno je primanje u stalni radni odnos 122 zaposlenika u osnovnim i 101 zaposlenika u srednjim školama, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

”Kako smo i obećali, Vlada je završila svoj dio posla i ovih dana očekujemo da direktori škola, u dogovoru s resornim ministarstvom, raspišu konkurse kako bi i ova priča bila dovedena do kraja. Stanje koje je ova vlada zatekla nije bilo pravedno regulisano, te i na ovaj način nastavljamo ispravljati naslijeđenu nepravdu odnosno anomalije iz ranijih perioda i rješavati pitanje zaposlenja na neodređeno vrijeme za ljude koji po pet i više, neki čak i više od deset godina, rade s ugovorima na određeno, prije svega zbog manjka sati u nastavnim normama. Svi mi znamo šta znači takav jedan iskorak za svakog zaposlenika, ugovor na neodređeno vrijeme podiže nivo životne sigurnosti i standarda uopšte i ponosan sam što potpisom na ovu saglasnost mogu čestitati Novu godinu za 223 naše porodice”, poručio je predsjednik Herceg.

Inače, resorno ministarstvo i Vlada HNK-a tiokom cijeloga procesa vodila se kriterijima i prioritetima koje su postavili direktori osnovnih i srednjih škola iz cijelog kantona. Kada konkursna procedura bude okončana, biće dostignuta brojka od više od 530 prosvjetnih radnika kojima je radno-pravni status regulisala Vlada HNK-a u aktuelnom sazivu.

”Dopustite mi na to biti jako ponosan. Šta više, ne planiramo stati na ovomu, nego ćemo, putem resornoga ministarstva, i tokom 2022. godine napraviti još stotinjak ovakvih rješenja, čime ćemo ovaj složeni i zahtjevni proces konačno dovesti do kraja”, zaključio je prvi čovjek kantonalne izvršne vlasti.

(NovaSloboda.ba)