Pretežno oblačno

Jutros je u našoj zemlji bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle i niskih oblaka.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -2 stepena, Gradačac i Sanski Most 0, Tuzla 1, Bihać, Bugojno, Drvar i Sarajevo 2, Ivan-sedlo 3, Livno i Zenica 4, Grude i Široki Brijeg 7, Mostar 8, Neum 11 stepeni.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana ponegdje u Bosni je moguća slaba kiša ili rosulja.

Vjetar slab promjenljivog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 4 do 10, na jugu do 14 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Djelimična stabilizacija uslovljava nešto ugodnije biometeorološke prilike, čemu će doprinijeti i slabljenje južnog strujanja.

Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata trebale bi se umanjiti.

Povećana naoblaka i tmurno vrijeme, praćeno povremenim, slabijim padavinama, pretežno će uzrokovati lošije raspoloženje.

Poželjno je posvetiti više pažnje prikladnom oblačenju, posebno tokom jutra i večeri.

—–

BIHAMK

Saobraća se po mokrom kolovozu

U većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća se po mjestimično vlažnom ili mokrom kolovozu, a skrećemo pažnju i na učestale odrone. Magla smanjuje vidljivost, na pojedinim dionicama i do 50 metara. Izdvajamo puteve Sarajevo zapad-Tarčin, Izačić-Bihać-Ripač i Priluka-Glamoč-Mlinište, kao i šire područje Bugojna i Ključa, te pojedine dionice uz rijeku Savu. Na dionicama u višim planinskim predjelima mogući su nailasci na poledicu, a na pojedinim dionicama u zapadnoj Bosni mjestimično ima i snijega na kolovozu. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima. .

Zbog aktiviranog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23:30-04:30 sati) saobraćaj obustavlja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Jablanica-Mostar (dionica od Komadinovog vrela do mosta Begića i Begovića), Doboj-Gračanica (u Klokotnici), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)