Raspisan konkurs za dodjelu UWC stipendija 2022/2023. godinu

Koledža ujedinjenog svijeta (United World Colleges-UWC).

Konkurs je namijenjen učenicima drugih razreda četverogodišnjih srednjih škola u BiH, a dodijeliće se ukupno 31 stipendija.

Puna stipendija pokriva troškove dvogodišnjeg školovanja prema programu Međunarodne mature (International Baccalaureate Diploma Programme, IB DP) uključujući troškove smještaja, prehrane, udžbenika i školskog pribora.

Aplikacije se primaju do 28. januara 2022. godine

Nakon provedene selekcije,

 najuspješnijim kandidatima će biti dodijeljeno ukupno 27 stipendija: 22 stipendije za pohađanje UWC Mostar (BiH), po jedna stipendija za UWC Robert Bosch (Njemačka), UWC Adriatic (Italija), UWC East Africa (Tanzanija); UWC Mahindra College (Indija), te jedna parcijalna stipendija za UWC Isak (Japan).

UWC traži učenike koji su društveno zreli i moralno odgovorni, a pogodan kandidat je učenik koji u školi postiže uspjeh i ima široko polje vannastavnih interesa. Bitne osobine uključuju sposobnost tolerancije prema drugačijim mišljenjima i stavovima, a iskustvo je pokazalo da su tokom selekcije najuspješniji oni učenici koji dolaze s jasnom slikom o ciljevima UWC pokreta i jakim ličnim motivom da im doprinesu.

Nakon sticanja IB DP diplome, učenicima UWC koledža nudi se široki spektar stipendija za univerzitete u inostranstvu, a tokom školovanja osigurano im je i univerzitetsko savjetovanje.

(NovaSloboda.ba)