Pretežno oblačno s kišom

Jutros je u našoj zemlji bilo oblačno vrijeme sa kišom.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -2 stepena, Sokolac 1, Sanski Most 2, Ivan-sedlo 3, Gradačac i Sarajevo 4, Banja Luka, Tuzla i Zenica 5, Bugojno i Livno 6, Bihać i Drvar 7, Široki Brijeg i Trebinje 8, Grud i Mostar 9, Neum 11 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme s kišom. Tokom dana padavine postupno slabe i prestaju.

Vjetar u Bosni slab promjenljivog smjera, u Hercegovini sjeveroistočnjak.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 4 do 10, na jugu do 13 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Slično kao u proteklom periodu, uz hladno vrijeme u jutarnjim i večernjim satima, danju sa umjerenim porastom temperatura vazduha.

Opšta slika će biti lošija u prijepodnevnim satima, ponajviše zbog nestabilnog vremena, potom će se, sa prestankom padavina, djelimično popraviti.

Hronični bolesnici ne bi se trebali izlagati jačim naporima.

Poželjno je posvetiti pažnju primjerenom oblačenju.

—–

BIHAMK

Pretežno mokar kolovoz, povećana opasnost od odrona

Pretežno mokar kolovoz, kao i povećana opasnost od odrona, karakterišu ovoga jutra saobraćajnu situaciju u većem dijelu Bosne i Hercegovine. Na pojedinim dionicama u kotlinama i vidljivost je smanjena zbog magle ili niske oblačnosti. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima.

Zbog aktiviranog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23,30-04,30 sati) saobraćaj obustavlja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Jablanica-Mostar (dionica od Komadinovog vrela do mosta Begića i Begovića), Doboj-Gračanica (u Klokotnici), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)