Usvojen budžet Grada Mostara za 2022. godinu

Gradsko vijeće Mostara u srijedu je usvojilo budžet Grada Mostara za 2022. godinu u ukupnom iznosu od 92 miliona maraka.

“Opšti dio budžeta je 47,5 miliona maraka, a ukupan iznos je 92 miliona, to je ono što možda često zbunjuje naše građane, jer budžet Grada Mostara sastoji se od više dijelova. To su opšti dio, kapitalni dio i prenesena sredstva iz prošle godine. Opšti dio je zapravo onaj glavni dio jer se u njemu dobrim dijelom nalaze kultura, zdravstvo, školstvo i sve ono što čini svakodnevne probleme građana Mostara”, istakao je mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Dodao je kako je budžet realno planiran i nije „napumpavan”.

“Nije to baš velik budžet, ali ono što je meni drago je da je realno planiran, nije napumpavan. Kroz sjednicu smo komunicirali amandmane i pozicije i opozicije, ni jedan nismo prihvatili, međutim pokušao sam obrazložiti da su većina tih amandmana fantastične ideje i nešto o čemu mi inače razmišljamo i želimo priuštiti Mostaru, ali bilo bi neodgovorno da u ovom trenutku napumpavamo budžet samo da se nađe, ali mogu s radošću najaviti da imamo ideju, plan i najave kako ćemo do marta dobrim dijelom podići prihode. Amandmanski zahtjevi u finansijskom smislu nisu bili nešto veliki, tako da mislim da ćemo već kod tehničkog rebalansa budžeta dobar dio, a možda i većinu ovih amandmana, implementirati”, naveo je Kordić.

Osim budžeta Grada Mostara za 2022. godinu, Vijeće je na današnjoj sjednici usvojilo i Odluku o donošenju Programa o obavljanju komunalnih djelatnosti iz oblasti zajedničke komunalne potrošnje za period 1. januara do 31. decembra 2022. godine.

(Fena)