Crna Gora pristala na pregovore o vlasništvu školskog broda “Jadran”

Crnogorska vlada objavila je u četvrtak da su Crna Gora i Hrvatska postigle saglasnost o osnivanju međudržavne komisije, koja bi se na detaljniji način posvetila rješavanju pitanja broda “Jadran“, s obzirom na različita tumačenja kome brod pripada.

To je navedeno u dokumentu crnogorske vlade o saradnji sa susjednim zemljama.

Republika Hrvatska smatra, kako su ranije ustvrdili njeni dužnosnici, da taj jedrenjak treba pripasti Hrvatskoj, jer mu je Split bio matična luka, odakle je 1991. godine doplovio u Crnu Goru na remont i gdje je nakon rata i ostao.

Od tada su ga koristile vojska Srbije i Crne Gore, a od 2006. godine školski brod “Jadran” postao je sastavni dio mornarice Crne Gore, te su njeni dužnosnici tvrdili da je vlasništvo Crne Gore.

U dokumentu crnogorske vlade, istaknuto je i da se sveukupni odnosi Crne Gore i Hrvatske mogu ocijeniti kao prijateljski, te da Hrvatska od obnove crnogorske nezavisnosti Crnoj Gori u kontinuitetu pruža političku i ekspertsku pomoć neophodnu za brži napredak zemlje na putu evropskih integracija.

Podsjeća se i da je tokom nedavne posjete crnogorskog ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića Zagrebu, postignut dogovor da se obnovi rad Međuvladinog mješovitog odbora za provođenje Sporazuma o zaštiti prava hrvatske manjine u Crnoj Gori i crnogorske manjine u Hrvatskoj, koji je bio u zastoju od 2018. godine.

“Time će se ostvariti saradnja u pitanjima koje imaju nemjerljivi značaj za položaj i ostvarivanje prava pripadnika nacionalnih zajednica u obe države, a koji predstavjaju kvalitetnu poveznicu koja obogaćuje ukupne bilateralne odnose“, navedeno je u dokumentu crnogorske vlade, prenosi Hina.

(Fena)