Pretežno sunčano

Jutros je u našoj zemlji bilo malo do umjereno oblačno i sunčano. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle i niskih oblaka.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica, Bugojno, Sanski Most i Zenica 0 stepeni, Drvar 1, Bihać, Ivan-sedlo i Livno 2, Sarajevo 3, Grude i Široki Brijeg 4, Gradačac 7, Mostar 8, Neum 9 stepeni.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima i dio prijepodneva u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom i niskim oblacima.

Vjetar slab promjenljivog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 10 do 16 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Uz povoljnije biometeorološke prilike i stabilizaciju vremena, većina populacije će se osjećati bolje.

Svježije jutro i potom duži sunčani intervali, povoljno će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate, stoga bi se i tegobe vezane uz njihove bolesti trebale umanjiti.

U centralnoj i istočnoj Bosni, mjestimično zadržavanje magle tokom prijepodneva, malo će remetiti opštu sliku.

S odmicanjem dana posvuda će biti ugodnije.

—–

BIHAMK

Povoljni uslovi za vožnju

Posljednjeg dana u ovoj godini uslovi za vožnju su povoljni, jer se u većem dijelu Bosne i Hercegovine vozi po suhom ili mjesimično vlažnom kolovozu. Magla smanjuje vidljivost na području: Bihaća i Prijedora, na dionici autoputa Zenica-Tarčin, kao i dolinom rijeka: Save, Vrbasa, Drine, Lašve i Spreče. Upozoravamo i na učestale odrone kamenja i zemlje na kolovoz. Tokom dana očekujemo pojačanu frekvenciju vozila, posebno u većim gradskim zonama.

Vozače molimo da na svim putnim pravcima budu maksimalno oprezni, da drže odstojanje između vozila i da u novogodišnjoj noći ne upravljaju vozilom ako su pod dejstvom alkohola.

I za večeras je najavljena obustava saobračaja u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica) u vremenu od 23,30 do 04,30 sati. U dva termina biće omogućen prolaz kroz tunel i to od 01,30 do 01,45 i od 02,30 do 02,45 sati.

Zbog radova u tunelu Skela, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Jablanica-Mostar (dionica od Komadinovog vrela do mosta Begića i Begovića), Doboj-Gračanica (u Klokotnici), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog aktiviranog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno-jednom saobraćajnom trakom.

Na graničnim prelazima zadržavanja su, za sada, do 30 minuta.

Povodom Nove godine, danas od 12 sati do 03.01.2022.god. do ponoći, zabraniće se prevoz eksplozivnih materija na putevima u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)