Mostar bus najavio nove linije i povećanje učestalosti polazaka na postojećim

Zbog početka naplate parkinga u Mostaru Javno preduzeća Mostar bus najavilo je povećanje učestalosti polazaka na svim linijama, kao i otvaranje novih gradskih linija.

Prema riječima direktora Mostar busa Damira Marića, od 10. januara uvodi se sedam kilometara duga nova linija koja će povezati uži centar grada.

Linija će se kretati od bolnice na Bijelom brijegu prema Sveučilištu u Mostaru, dalje Ulicom kralja Tomislava, do vrha Avenije, zatim prema Centru 2, hotelu Eri, Željezničkoj stanici, preko Musale i Španskog trga do Doma zdravlja. Slijede stanice na Rondou, Trg Tihomira Mišića, Prva osnovna škola i nazad do Rondoa.

Prvi polazak na toj liniji biće u 6.30 sati ujutro, a posljednji u 20 sati naveče. U vrijeme jutarnje i poslijepodnevne špice, polasci su planirani svakih 30 minuta, a u ostalom vremenu svakih sat.

Do kraja prvog mjeseca, vožnja na novoj liniji biće besplatna, a naplata kreće od 1. februara. Cijena pojedinačne karte u prvoj zoni iznosiće 1,5 marku, a u drugoj 2,1 marku.

Marić je na konferenciji za novinare kazao kako su iza Mostar busa dvije teške godine koje su, uprkos pandemiji, uspjeli završiti u plusu.

U tom periodu, dodao je, uređeno je novo sjedište preduzeća na Bišću polju, koje raspolože s 830 kvadratnih metara uredskog prostora i radioničke površine, a sljedećih dana biće okončano asfaltiranje 1.500 metara kvadratnih partera.

“Važno je naglasiti kako smo cijeli taj projekat uspjeli privesti kraju vlastitim sredstvima, bez kreditnog zaduživanja, i uz pomoć nove Gradske uprave”, istakao je Marić.

Direktor Mostar busa dodao je kako je sada u fokusu obnova voznog parka, s obzirom da je prosječna starost autobusa 19 godina, te povećanje kvaliteta usluge u javnom gradskom prevozu.

(Fena)