Hadžović: U petak poznat stav Ministarstva obrazovanja o odgađanju nastave u HNK-u

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović izjavio je kako će stav ovog ministarstva o preporuci Kriznoga štaba da nastava umjesto 10. januara počne 17. januaraa na području kantona, biti poznat u petak.

“Nakon što se Krizni štab izjasni i u pismenoj formi, Ministarstvo će uputiti školama određene preporuke”, kazao je za Fenu ministar Hadžović, podsjećajući kako je na snazi model po kome svaka škola samostalno donosi odluke o načinu izvođenja nastave.

Dodao je kako bi se odgađanje odnosilo na škole u kojima se nastava izvodi prema hrvatskom planu i programu, budući da škole koje nastavu izvode na bosanskom jeziku s nastavom počinju tek 24. januara.

Odgađanje početka školske nastave za barem sedam dana preporučili su vlastima i iz Doma zdravlja u Mostaru i to, kako su naveli, zbog velike raširenosti bolesti izazvanih virusima u gradu.  

Prema podacima Kriznog štaba HNK-a, u posljednja 24 sata u covid bolnici je umrlo pet pacijenata, a na bolničkome liječenju je 119 osoba, što predstavlja porast od 20 posto osoba s težim zdravstvenim stanjem.

(Fena)