Kazahstanske vlasti uhapsile bivšeg bezbjedonosnog čelnika Karima Masimova

Vlasti u Kazahstanu uhapsile su Karima Masimova, bivšeg čelnika komiteta nacionalne bezbjednost, pod sumnjom za izdaju, saopštio je komitet u subotu.

Masimov, koji je smijenjen prošle sedmice dok su protesti bjesnili tom zemljom centralne Azije, uhapšen je skupa s nekoliko ostalih zvaničnika, navodi Komitet za nacionalnu bezbjednost u saopštenju. Oni nisu imenovani, niti su pruženi drugi detalji.

Reuters nije bio u stanju da odmah kontaktira Masimova.

Desetine ljudi su poginuli i javne zgrade širom Kazahstana su demolirane i spaljene u najtežem nasilju tokom 30 godina nezavisnosti te bivše sovjetske republike.

Nakon nekoliko dana nasilja, izgleda da su snage bezbjednosti povratile kontrolu nad najvećim gradom Almatyjem do petka. Predsjednik koji uživa rusku podršku, Kasim-Džomart Tokajev, objavio je da je naredio vojnicima da otvaraju vatru po demonstrantima kako bi suzbili nemire.

Na poziv Tokajeva, vojni savez pod ruskim vođstvom poslan je u Kazahstan u vrijeme visokih napetosti između Istoka i Zapada i dok se Rusija i SAD pripremaju za razgovore u narednoj sedmici o ukrajinskoj krizi.

Masimov se u široj javnosti smatra bliskim saveznikom bivšeg predsjednika Nursultana Nazarbajeva. On je bio premijer u dva navrata i služio je kao čelnik predsjedničke administracije pod Nazarbajevim.

Nazarbajev (81) bio je najdugotrajniji vladar bivše sovjetske republike dok nije predao predsjedničku poziciju Tokajevu u 2019. godini. Vjeruje se da je njegova porodica zadržala uticaj u Nur-Sultanu, gradu izgrađenom s namjerom da postane državna prijestonica, koji nosi njegovo ime, prenosi Reuters.

(Fena)