U Sloveniji 3.349 zaraza, broj se udvostručuje sedmično, raste i udio pozitivnih

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 3.349 novih zaraza koronavirusom, a umrlo je još 6 oboljelih, dok stručnjaci smatraju da će peti talas epidemije uzrokovan omikron varijantom biti kratak i dostići vrha krajem januara ili početkom februara.

Sa 7.416 , otkriveno je 3.349 zaraženih, uz 45,2 posto pozitivnih nalaza, što je znatno lošije u poređenju sa stanjem prije sedam dana, kad je bilo 2.529 novozaraženih uz 41,8 posto pozitivnih testova, potvrdio je nacionalni Institut za javno zdravlje.

Prema ocjeni stručnjaka iz ljubljanskog Zdravstvenog fakulteta, broj otkrivenih zaraza udvostručava su u jednoj sedmici. Peti talas epidemije biće relativno kratak i vrh će dostići krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca, prenosi Hina pisanje slovenskih medija.

Prema podacima ministarstva zdravstva, sedmodnevni prosjek dnevnih zaraza porastao je za 12 posto i sada iznosi 3.463 slučaja, 14.dnevna incidencija je, takođe, u porastu i sada iznosi 1.646 zaraza na sto tisuća stanovnika, a aktivnih je 34.705 zaraza.

Broj vakcinisanih punim dozama vakcina i dalje sporo raste i trenutno iznosi 56,7 posto populacije.

U bolnicama je trenutno 538 covid pacijenata, od čega njih 156 na intenzivnim odjelima, a sa 6 preminulih u zadnja 24 sata broj smrtnih slučajeva uzrokovanih covidom-19 od početka epidemije porastao je na 5.650.

U ponedeljak na snagu stupaju novi protokoli i mjere prilagođene novoj varijanti virusa i većoj zaraznosti omikrona.

Tako su uvedena ograničenja u broju putnika u javnom prevozu, a važenje negativnih testova pri ulasku u Sloveniju je skraćeno, pa će PCR test važiti 48, a brzi antigenski 24 sata.

Takođe, od ponedjeljka se primjenjuje propis da se nakon rizičnog kontakta vrijeme kućnog karantina skraćuje sa dosadašnjih deset na sedam dana.

(Fena)