Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica i Livno -7 stepeni, Bihać -6, Banja Luka -5, Gradačac, Ivan-sedlo, Sanski Most, Sokolac i Tuzla -3, Bugojno, Sarajevo i Široki Brijeg -1, Grude i Zenica 0, Doboj 1,Mostar 3, Neum 4, Trebinje 5 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Vjetar slab, prije podne južnog i jugoistočnog smjera. U drugom dijelu dana vjetar mijenja smjer na sjever i sjeveroistok.

Najviša dnevna temperatura vazduha većinom između 0 i 4, na jugu zemlje do 10 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Preovladavaće stabilnije vrijeme, pri tome tmurno i hladnije u odnosu na protekli dan.

Niže temperature u cijeloj zemlji, uz preovladavajuće sjeverno strujanje i povremene padavine, uzrokovaće probleme većini populacije.

U Bosni je neophodno posvetiti pažnju prikladnom oblačenju i zaštiti od hladnoće, naročito hronični bolesnici, stariji i djeca.

U Hercegovini malo toplije, ali i ovdje uz neuobičajeno niske temperature i buru, zbog čega bi osjetljive osobe trebale biti opreznije prilikom boravka na otvorenom.

—–

BIHAMK

Saobraća po mokrom i mjestimično klizavom kolovozu

Na putevima u Bosni i Hercegovini jutros se saobraća po mokrom i mjestimično klizavom kolovozu. Posebno upozoravamo na dionice u višim planinskim predjelima, preko mostova i vijadukta, kao i na prilazima tunelima. Magla smanjuje vidljivost na putnom pravcu Ripač-Bihać-Izačić, na putevima na području Glamoča, kao i dolinom rijeka Save i Drine. Apelujemo na sve vozače da voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila. Na put ne krećite bez zimske opreme.

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23,30 do 04,30 sati) saobraćaj obustavlja.

Zbog radova u tunelu Skela, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Jablanica-Mostar (dionica od Komadinovog vrela do mosta Begića i Begovića), Doboj-Gračanica (u Klokotnici), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog aktiviranog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno-jednom saobraćajnom trakom.

Na graničnim prelazima: Bosanska Gradiška, Bosanska Dubica, Bosanska Kostajnica i Gradina pojačana je frekvencija vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Na ostalim graničnim prelazima promet vozila je pojačan, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)