Oblačno sa snijegom

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno. U većem dijelu Bosne i sjeveru Hercegovine pada snijeg.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica -12 stepeni, Ivan-sedlo -5, Sokolac -4, Sarajevo -2, Bugojno -1, Bihać, Drvar, Gradačac, Jajce, Prijedor, Sanski Most i Zvornik 0, Banja Luka, Bijeljina, Doboj, Livno, Tuzla i Zenica 1, Trebinje 6, Mostar 8; Neum 9 stepeni.

Danas oblačno u većem dijelu zemlje. Djelomično vedro na jugu. Snijeg će padati širom Bosne i na sjeveru Hercegovine.

Vjetar u Bosni većinom slab do umjerene jačine sjevernog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između -3 i 2, na jugu zemlje od 7 do 11 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike i dalje su nepovoljne.

U većem dijelu Bosne nestabilno vrijeme, praćeno snijegom i zimskim temperaturama.

Osjećaj hladnoće dodatno će se pojačati usljed sjeverca i porasta sadržaja vlage u vazduhu.

Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata biće izraženije, stoga je neophodno umanjiti aktivnosti i posvetiti pažnju oblačenju.

U Hercegovini stabilnije, pri tome uz buru koja će remetiti ugođaj i praviti probleme osjetljivim osobama, takođe je poželjno biti oprezniji prilikom boravka na otvorenom.

—–

BIHAMK

Zbog zbog poledice na putevima

Na putevima u višim planinskim predjelima, mjestimično ima ugaženog snijega i leda, a zbog niske temperature poledice ima i u nižim predjelima, posebno na mostovima i prilazima tunelima. Jak vjetar na pojedinim dionicama stvara sniježne nanose, a izdvajamo puteve Ripač-Vrtoče-Bosanski Petrovac i Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar. Otežano zbog snijega saobraća se i na putevima Kupres-Šuica i Priluka-Glamoč-Mlinište, kao i na širem području Bosanskog Grahova i Romanije. Upozoravamo i na učestale odrone na brojnim dionicama. U južnim krajevima skrećemo pažnju na jak vjetar. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23,30 do 04,30 sati) saobraćaj obustavlja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Jablanica-Mostar (dionica od Komadinovog vrela do mosta Begića i Begovića), Doboj-Gračanica (u Klokotnici), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog aktiviranog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, na GP Izačić ne mogu saobraćati teretna vozila sa prikolicom i šleperi. Na ostalim graničnim prelazima, nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)