Preminuo predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli

Predsjednik Evropskog parlamenta, italijanski socijaldemokrata, David Sassoli, preminuo je u noći s ponedeljka na utorak u Italiji, u 65. godini, objavio je njegov glasnogovornik.

“David Sassoli je preminuo 11. januara u 1,15 ujutro u onkološko referentnom centru u Avianu, Italija, gdje je bio hospitalizovan od kraja decembra”, objavio je na Twitteru Roberto Cuillo, glasnogovornik Davida Sassolija.

Cuillo je dodao da će datum i mjesto sahrane biti objavljeni u idućim satima.

U ponedeljak poslijepodne, njegov glasnogovornik objavio je da je predsjednik Evropskog parlamenta bio hospitalizovan od kraja decembra ,,zbog ozbiljnih komplikacija s njegovim imunim sistemom, te su bile otkazane sve njegove službene aktivnosti, prenosi AFP.

Pošto je u prošlosti bolovao od leukemije, Sassoli je ove jeseni već bio hospitalizovan zbog upale pluća, zbog koje je nekoliko sedmica bio udaljen od svojih dužnosti u Evropskom parlamentu.

Sassuoli se u svojoj karijeri pretežno bavio novinarstvom, bio je voditelj televizijskih vijesti u Italiji prije nego što se okrenuo politici.

Bio je na čelu parlamenta u Strasbourgu od 2019. godine. Mandat mu je završio ovog mjeseca, na polovini petogodišnjeg mandata ovog zakonodavnog tijela EU.

Izbori za njegovog nasljednika trenutno su zakazani za 18. januara, prenosi AP.

Njegova grupa, Socijaldemokrati (S&D), druga politička snaga u Evropskom parlamentu, odustala je sredinom decembra od predstavljanja svog kandidata, otvarajući put za izbor kandidatkinje Evropske narodne stranke EPP, sadašnje prve podpredsjednice parlamenta, Roberte Metsole.

(Fena)