Dvije osobe lišene slobode u policijskoj potjeri, jedan policajac lakše povrijeđen

U policijskoj potjeri, dvije osobe lišene su slobode, jedan od policajaca je lakše povrijeđen, saopštila je Federalna uprava policije.

To se desilo 10. januara tokom operativne akcije “Trag” na području Kantona Sarajevo, kada su slobode lišene osobe iz Vogošće inicijala F. N. (1978.) i N. N. (1983.) zbog sumnje da su izvršioci više krivičnih djela: napada na službenu osobu u vršenju poslova bezbjednosti iz člana 359. KZ FBiH, sprečavanja službene osobe u vršenju službene radnje iz člana 358. KZ FBiH, oštećenja tuđe stvari iz člana 293. KZ FBiH, ugrožavanja saobraćaja iz člana 332. KZ FBiH, sve u vezi s krivičnim djelom neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga iz člana 238. stav. 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U ovoj akciji, policajci su pokušali provjeriti auto u kome su bile navedene osobe zbog sumnje da se bave nelegalnom trgovinom opojnih droga, ali na jasna upozorenja, oglušile su se i nastavile da se ubrzano kreću u pravcu policijskih službenika, kada je i povrijeđen lakše jedan policajac i oštećeno službeno vozilo.

U bijegu, osumnjičeni su u rijeku Bosnu bacili kesu s materijom za koju se sumnja da je opojna droga amfetamin, mobilne telefone i druge predmete koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem ovog krivičnog djela.

Osobe su lišene slobode nakon policijske potjere i slijetanja s puta usljed neprilagođene brze vožnje na lokalitetu opštine Ilijaš.

Pod nadzorom dežurnog kantonalnog tužioca u Sarajevu i po naredbi Opštinskog suda u Sarajevu, izvršen je pretres vozila koje su ova lica koristila i pretražen teren, te pronađeni predmeti koji se mogu dovesti u vezu s krivičnim djelima.

Lica lišena slobode su, prilikom kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije, priznala da su tog dana prevozila oko 2 kg opojne droge i da su je odbacili.

Riječ je o osobama koje su i ranije činile krivična djela. Nakon kriminalističke obrade, proslijeđene su u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu.

(Fena)