Federalna vodna inspekcija spriječila širenje zagađenja od nafte na Jablaničkom jezeru

Po saznanju da je na području opštine Konjic došlo do saobraćajne nesreće, u kojoj su učestvovale i dvije cisterne, glavni federalni vodni inspektor uputio se na to mjesta kako bi provjerio navode da je iz cisterne iscurila znatna količina nafte na cestu, te da je dio završio u akumulaciji Jablaničkog jezera.

Nakon obilaska kompletnog područja potencijalno štetnog izliva, glavni federalni vodni inspektor je, u saradnji s Agencijom za vodno područje Jadranskog mora u Mostaru, organizovrao aktivnosti u cilju spriječavanja daljeg širenja zagađenja, kao i sanacije nastalog zagađenja.

Inspekcijskim nadzorom je konstatovano da se naftna mrlja spustila u Jablaničko jezero, te je angažovana ovlaštena firma, koja je odmah očistila dio ceste od naftnih mrlja i postavila plutajuću barijeru kod koje se vrši prikupljanje i vađenje naftne mrlje s površine vode Jablaničkog jezera.

Prilikom inspekcijskog nadzora nije konstatovan pomor ribe, te se ne vide naznake opasnosti od ekološke katastrofe, saopšteno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

(Fena)