Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je u našoj zemlji bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa slabim snijegom u Bosni.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -12 stepeni, Ivan-sedlo -6, Sarajevo i Srebrenica -4, Bijeljina, Bugojno, Gradačac i Tuzla -3, Bihać, Drvar, Jajce, Livno, Zenica i Zvornik -2, Doboj -1, Banja Luka 0, Sanski Most 1, Mostar 4, Trebinje 6, Neum 7 stepeni.

Damas u većem dijelu Hercegovine malo do umjereno oblačno i sunčano. U Bosni i sjeveru Hercegovine oblačno prije podne sa slabim snijegom. Postepeno razvedravanje u drugom dijelu dana.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između -3 i 2, na jugu zemlje od 7 do 11 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Opšta slika je povoljnija u odnosu na protekli period.

Stabilnije, ali i dalje hladno vrijeme, izraženije tokom jutra, kod osjetljivih ljudi će uzrokovati jačanje tegoba.

Hronični bolesnici trebaju biti oprezniji, naročito osobe sa plućnim i kardiovaskularnim problemima.

Neophodno je djelimično redukovati kretanje, te povesti brigu o adekvatnom oblačenju i zaštiti od niskih temperatura.

Poslijepodnevni sati biće ugodniji, uz razvedravanje.

U Hercegovini sunčanije većim dijelom dana, prohladno i uz buru koja će povremeno remetiti opštu sliku.

—–

BIHAMK

Oprez zbog ugaženog snijega i poledice

Na putevima u višim planinskim predjelima ima ugaženog snijega i leda, a zbog niske temperature poledice ima i u nižim predjelima, posebno na mostovima i prilazima tunelima. Sniježnih nanosa ima mjestimično na putevima: Priluka-Glamoč-Mlinište, Kazanci-Bosansko Grahovo-Resanovci, Ripač-Vrtoče-Bosanski Petrovac i Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar. Upozoravamo i na učestale odrone na brojnim dionicama. U Hercegovini i zapadnoj Bosni skrećemo pažnju na jak vjetar. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23,30 do 04,30 sati) saobraćaj obustavlja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Jablanica-Mostar (dionica od Komadinovog vrela do mosta Begića i Begovića), Doboj-Gračanica (u Klokotnici), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog aktiviranog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog loših uslova za vožnju u Hrvatskoj, na graničnom prelazu Izačić obustavljen je saobraćaj za šlepere i teretna vozila sa prikolicom. Na ostalim graničnim prelazima, nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)