Američki Senat odbio nacrt zakona o sankcijama za Sjeverni tok 2

Nacrt zakona o uvođenju sankcija kompanijama koje učestvuju u izgradnji gasovoda Sjeverni tok 2, koji povezuje Rusiju i Njemačku, a SAD mu se protive, nije prošao u američkom Senatu, javlja CNN.

Sporni gasovod već je godinama razlog političkog neslaganja među zapadniim zemljama pošto je SAD ocijenio da će povećati energetsku zavisnost Evrope o Rusiji.

Tekst koji su u Senatu predložili republikanci predviđa sankcije za sve subjekte koji učestvuju u planiranju, izgradnji i korištenju tog podmorskog gasovoda dugog 1.230 km.

Nekolicina demokrata glasala je kao i njihove konzervativnie kolege, ali za prihvatanje nacrta trebalo je 60 senatorskih glasova.

Senator iz Teksasa, Ted Cruz, predlagač nacrta zakona, izrazio je žaljenje zbog toga što tekst nije prošao.

“Samo brzo uvođenje sankcija može promijeniti Putinovo razmišljanje, spriječiti ukrajinsku invaziju i otkloniti egzistencijalnu prijetnju kakva je Sjeverni tok 2”, istakao je  Cruz nakon glasanja.

Gasovod je nedavno postao zanimljiv zbog još jednog razloga – porasta napetosti na ukrajinskoj granici od kraja prošle godine, kada je Rusija nagomilala svoje snage, podstičući bojazan od vojne intervencije u Ukrajini.

Nešto ranije u četvrtak i republikanski vođa u Senatu, Mitch McConnell, pozvao je da se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu pošalje ,,oštro upozorenje da energetske izvore neće moći koristiti kao oružje”.

(Fena)