Pretežno sunčano

Jutros je nešto više oblaka bilo u centralnim i istočnim područjima Bosne, a u ostalim dijelovima malo do umjereno oblačno i sunčano.

Temperature vazduha u 07 sati: Bugojno -10 stepeni, Drvar i Sokolac -9, Bihać, Jajce i Srebrenica -8, Sarajevo i Tuzla -7, Prijedor, Sanski Most i Zenica -6, Banja Luka, Bijeljina, Bjelašnica i Doboj -4, Livno -2, Gradačac -1, Trebinje 2, Mostar 3, Neum 5 stepeni.

Danas pretežno sunčano vrijeme u većem dijelu zemlje. Prije podne prolazno više oblačnosti u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne.

Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha većinom između 2 i 8, na jugu zemlje od 10 do 14 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna.

Stabilno i sunčanije vrijeme, pozitivno će djelovati na većinu populacije.

Pri tome, hronični bolesnici trebaju biti oprezniji tokom jutarnjih i večernjih sati, obzirom da će i dalje biti vrlo hladno.

Danju ugodnije, sunčanije i uz porast temperatura vazduha.

U centralnoj i istočnoj Bosni, probleme osjetljivim osobama može uzrokovati mjestimično izraženije naoblačenje u prijepodnevnim satima.

Poželjno je prikladno se obući i ne izlagati se pretjeranim naporima.

—–

BIHAMK

Oprez zbog poledice

Zbog niskih temperatura u nižim područjima kao i na zasjenjenim dijelovima puteva u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima upozoravamo na poledicu na kolovozu. Vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnim uslovima i stanju na putevima i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23,30 do 04,30 sati) saobraćaj obustavlja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Jablanica-Mostar (Komadinovo vrelo do mosta Begića i Begovića), Doboj-Gračanica (u Klokotnici), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog aktiviranog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)