Grad Mostar za stipendiranje studenata ove godine izdvaja 357.000 maraka

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić danas je u Gradskoj vijećnici potpisao ugovore sa studentima, ovogodišnjim stipentistima Grada Mostara.

“Ove godine, podijeljeno je 90 novih stipendija, odnosno ukupno 226, jer imamo i 136 stipendija koje idu od prošle i nastavljaju se u ovoj godini. Iznos koji je za to bilo potrebno osigurati u budžetu Grada Mostara je 357.000 maraka. Takođe, želim napomenuti kako smo od 2005. godine podijelili 6,9 miliona maraka stipendija, odnosno Grad je do sada pomogao 4.168 studenata”, kazao je Kordić.

Dodaje kako su ove stipendije značajne kao pomoć studentima, ali i njihovim porodicama.

“Grad je formirao komisiju koja se bavila ovom problematikom, tu su bili uključeni i neki vijećnici, bodovali su se različiti kriteriji, od uspjeha u školi, socijalnog statusa, uspjeha u sportskoj aktivnosti, napravljena je lista i po njoj su podijeljene stipendije”, kazao je gradonačelnik.

Studenti koji studiraju u Mostaru dobijaju 150 maraka, a oni koji se školuju van grada 200 maraka mjesečno.

“Mislim da bi stipendije uvijek mogle i trebale biti veće. Ove godine smo shodno našim mogućnostima izdvojili koliko smo mogli, nastojaćemo i sljedećih godina nastaviti u sličnom tonu i, eventualno, povećati broj korisnika”, dodao je Kordić.

Studentica Fakulteta informacijskih tehnologija u Mostaru Melisa Leić kazala je kako će joj stipendija uveliko pomoći u školovanju i svakodnevnim aktivnostima.

“S obzirom da je u današnje vrijeme finansijska situacija manje-više svima loša, ova pomoć će mi puno značiti. Zahvaljujem se svima i nadam se da ćemo opravdati ono što smo potpisali i za što smo dobili nagradu”, kazala je Leić.

(Fena)