Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić na audijenciji kod pape Franje

Danas je u Vatikanu, na svojoj prvoj ovogodišnjoj audijenciji papa Franjo primio predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i Sveti Otac su imali privatni razgovor u Papinskoj apostolskoj palati, tokom koga je predsjedavajući Komšić upoznao papu Franju sa posljednjim dešavanjima u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Komšić i papa Franjo su se u srdačnom razgovoru dotakli i problema sa kojima se susreće Bosna i Hercegovina, prevashodno sa odlaskom ljudi iz cijele regije, kao i izazovima modernog vremena. Posebno su u privatnom razgovoru govorili o važnosti očuvanja univerzalnih vrijednosti.  

Po završetku posjete Palati, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je papi Franji uručio poklon, a radi se o vrijednom izdanju knjige Bosansko kraljevstvo, kao i prstenu pečatnjaku bosanskog vladara iz Donje Zgošće kod Kaknja. 

Predsjedavajući Željko Komšić se nakon sastanka sa Svetim Ocem sastao i sa nadbiskupom Paulom Gallagherom, sekretarom Vatikana za odnose sa državama. Nadbiskup je u razgovoru sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem potcrtao ulogu Vatikana u priznanju Bosne i Hercegovine kao nezavisne države, kao i veliku podršku koju i sada daju nezavisnoj i suverenoj Bosni i Hercegovini.

Nadbiskup Gallagher se interesirao i za sigurnosno-političku situaciju u BiH, kao i za odnos  susjednih i drugih zemalja prema Bosni i Hercegovini i krizi u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

(NovaSloboda.ba)