Niti jedan centimetar naših rijeka nikad više u cijevi!

U sali Gradske vijećnice Grada Mostara i srijedu će se održati  javna rasprava o Nacrtu Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH, na kojoj će se okupiti udruženja koja se već više od decenije bore za očuvanje naših rijeka od pogubnih malih hidroelektrana. Javna rasprava će biti odlučujući trenutak da se vlastima pošalje jasna poruka: “Niti jedan centimetar naših rijeka nikad više u cijevi!”

Zakonski tekst koji će se naći na raspravi predstavlja neophodan i eksplicitan korak ka potpunoj zabrani izgradnje MHE u Federaciji BiH, saglasno duhu i slovu Zaključka o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na cijeloj teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine od 23. juna 2020. godine.

Ove zakonske izmjene zaustaviće gradnju 100 do 150 MHE i spasiti stotine kilometara posljednjih divljih i pitkih bosanskohercegovačkih rijeka. Male hidroelektrane donose korist  isključivo bogatim investitorima, koji nelegalno ili nelegitimno uzurpiraju naša javna dobra. U tome su saglasne kako lokalne zajednice, tako i naučna i stručna javnost nezavisna od investitora.

Učešće u ovoj javnoj raspravi uzeće ljudi iz Fojnice, Kruščice kod Viteza, Bunskih kanala kod Mostara, doline Neretvice kod Konjica, Jablanice i brojnih drugih lokalnih zajednica. Upravo je njihova nepokolebljiva i istrajna borba i natjerala institucije vlasti da počnu raditi na zabrani ubijanja rijeka radi profita šačice moćnika. Ta je borba ujedinila cijelo naše društvo i nakon godina sudskih procesa, protesta, peticija, sučeljavanja s bagerima i nasilnicima – na pragu smo pobjede.

„Naši politički predstavnici sada imaju historijsku šansu i generacijsku dužnost da usvoje zakonsko rješenje koje će voditi trajnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana u Federaciji.  Javna rasprava je prilika da ih podsjetimo šta se od njih očekuje. Očekujemo da Vlada Federacije i oba doma Parlamenta u najkraćem mogućem roku usvoje Zakon o dopunama Zakon o električnoj energiji u Federaciji Bosne i Hercegovine i tako beskompromisno okončaju biznis s malim hidroelektranama koji je prijetio da uništi hiljade kilometara naših veličanstvenih rijeka“, poručuju iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Od izuzetne je važnosti da ovaj Zakon bude što prije usvojen. Svaki dan kašnjenja u usvajanju ovoga Zakona za posljedicu ima uništavanje novih  desetina metara naših vrijednih rijeka, jer investitori tako dobjiaju dodatno vrijeme za potpisivanje novih koncesionih ugovora i prikupljanje dozvola.

(NovaSloboda.ba)