Reakcija: Istina u vezi sa zapošljavanjem na neodređeno vrijeme u HNK-i

Vlada HNKa oštro i u potpunosti odbacuje današnje netačno pisanje nekih medija u vezi sa zapošljavanjima odnosno trajnim rješavanjem radno-pravnih statusa u osnovnim i srednjim školama u gradovima i opštinama Hercegovačko-neretvanskog kantona, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Kako je ranije na službenoj stranici Vlade uredno i objavljeno, u skladu sa zakonskom procedurom, predsjednik Vlade dr. sc. Nevenko Herceg dao je saglasnost Ministarstvu prosvjete, nauketure i sorta na otvaranje postupka zapošljavanja na neodređeno vrijeme ukupno 227 školskih radnika u osnovnim i srednjim školama HNK-a, različitih sprema i zvanja. Broj i prioriteti radnih mjesta utvrđeni su u koordinaciji i po prijedlogu direktora škola, u skladu s potrebama njihovih kolektiva.

Škole su,  svaka pojedinačno, u saglasnosti s resornim ministarstvom, dužne raspisati i provesti ukupnu konkursnu proceduru, odnosno realizovati predmetna zaposlenja. Kao što je iz Vlade već komunicirano, riječ je uglavnom o osobama koje već rade u školama na određeno vrijeme, i dugi niz godina (5, 10 pa i više) čekaju na konačno rješavanje njihovih radno-pravnih statusa.

Dok je škola, odnosno resorno ministarstvo dužno pribaviti saglasnost predsjednika Vlade za raspisivanje konkursa za prijem radnika na neodređeno vrijeme, isto nisu dužni tražiti kod zapošljavanja na određeno odnosno tu proceduru rješavaju samostalno, u skladu s potrebama svake pojedine škole.

Vlada nije odgovorna i nema uticaj na vrijeme postupanja direktora škola nakon date saglasnosti.

“Proizvoljno ‘pokupiti’ objavljene konkurse s oglasne ploče Službe za zapošljavanje i napraviti tekst sličan današnjem nikako ne koristi ni društvu ni zaposlenicima škola i ne ide u smjeru tačnog informisanja javnosti. Zbog odgovornosti koju imamo prema našoj društvenoj zajednici, primorani smo na ovu reakciju i demant netačnih navoda. Čak i uz neočekivanu neugodnost današnjeg pisanja, i ovom prilikom ističemo neskriveni ponos, jer smo imali hrabrost i sposobnost riješiti ovaj naslijeđeni problem nakon toliko godina čekanja, time i vitalno pomoći životima 227 naših sugrađana i njihovih porodica”, ističe se u saoopštenju iz Vlade HNK-a.

(NovaSloboda.ba)