Oduzeta roba u vrijednosti od 66.000 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Regionalni centar Mostar, u saradnji sa policijskim službenicima Granične policije BiH, prilikom kontrole teretnog motornog vozila oduzeli su raznu robu u vrijednosti od oko 66.000 KM, saopšteno je iz UIO BiH.

Službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Mostar, postupajući po informaciji međunarodnog karaktera, a u saradnji sa policijskim službenicima Granične policije BiH, Terenski ured Jug- Bijača, izvršili su detaljan pregled kontejnerske pošiljke, koja je iz Luke Ploče upućena za uvoznika u BiH, na CR/GP Bijača. Prilikom detaljnog pregleda pošiljke, pronađena je roba koja pri ulazu nije bila prijavljena carinskim organima BiH.

Tom prilikom su pronađeni i oduzeti rezervni dijelovi za vozila i motocikle kao i odjevni predmeti procijenjene tržišne vrijednosti 66.000 KM. Obzirom da se radilo o robi s kojom je počinjen carinski prekršaj ista je privremeno oduzeta.

Službenici su pri detaljnom pregledu koristili specijalističku opremu zadužene od strane Vlade SAD, kroz program EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

V. B.

(NovaSloboda.ba)