Oblačno sa snijegom

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno. Slab snijeg pada u centralnim i istočnim područjima Bosne i sjeveru Hercegovine.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica -13 stepeni, Ivan-sedlo i Sokolac -5, Sarajevo i Srebrenica -2, Tuzla -1, Banja Luka, Doboj, Jajce, Livno, Prijedor i Sanski Most 0, Bihać, Bijeljina, Bugojno, Drvar, Gradačac i Zenica 1, Mostar i Trebinje 5, Neum 7 stepeni.

Danas u jutarnjim satima slab snijeg u centralnim i istočnim područjima Bosne i sjeveru Hercegovine. U drugoj polovini dana postepeno smanjenje oblačnosti. Novo naoblačenje u Bosni tokom noći na subotu.

Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između -2 i 4, na jugu zemlje do 10 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Pod uticajem stabilnijeg vremena, biometeorološke prilike će biti povoljnije.

Hronični bolesnici i meteoropate trebali bi osjetiti djelimično olakšanje.

Mada će opšta slika biti ljepša, preporučljivo je ne izlagati se pretjeranim aktivnostima, te povesti računa o primjerenom oblačenju, naročito u unutrašnjosti zemlje, obzirom da su moguće i cjelodnevne negativne temperature vazduha.

U Hercegovini, takođe, prohladno, sa povremenim udarima bure, što će uzrokovati probleme osjetljivim osobama.

—–

BIHAMK

Saobraća se po mokrom i zasniježenom kolovozu

Zbog sniježnih padavina koje su zahvatile veći dio Bosne i Hercegovine, saobraća se po mokrom i zasniježenom kolovozu u višim predjelima. Posebno je otežano kretanje na putevima u zapadnim i sjeverozapadnim krajevima zemlje, gdje su padavine intenzivnije.

Zbog ugaženog snijega i poledice obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na magistralnom putu Han Derventa-Podromanija. Skrećemo pažnju i na puteve na području: Makljena, Laništa, Oštrelja, Karaule, Kupresa, Šujice i Mliništa. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23,30 do 04,30 sati) saobraćaj obustavlja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Jablanica-Mostar (Komadinovo vrelo do mosta Begića i Begovića), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog aktiviranog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)