Generalni sekretar UN-a: Rusija neće okupirati Ukrajinu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izjavio je kako je siguran da Rusija neće okupirati Ukrajinu i kako se nada da će se ispostaviti da je upravu. 

Nakon što je Generalna skupština utvrdila prioritete za 2022. godinu, šef UN-a Guterres se obratio novinarima i , između ostalog, komentirao tenzije u odnosima između Rusije i Ukrajine, javlja Anadolija. 

“Problem treba rješavati diplomatskim putem, a ne vojnom intervencijom. Okupacija neke zemlje od strane druge je protivna međunarodnom pravu. U aktuelnoj situaciji se nadam da se to neće dogoditi, siguran sam u to i nadam se da će se ispostaviti da sam upravu”, kazao je Guterres.

Uporedo s tim, Guterres je komentirao i sukobe u Jemenu te oštro osudio zračne napade u kojima su prosaudijske koalicione snage ubile desetine ljudi u toj zemlji.

“Moramo prekinuti ovaj začarani krug napetosti koje eskaliraju jedna za drugom”, poručio je Guterres.

Na upit novinara Anadolije da komentira situaciju u Afganistanu, Guterres je kazao da se u toj zemlji i dalje krše ljudska prava i da talibanska vlast nije ispunila obećanje o zaštiti prava žena i djevojčica.

Guterres je kazao da je zaštita tih prava neophodna da bi talibanska vlast dobila međunarodno priznanje i podršku.

“Afganistan je suočen sa ekonomskim fijaskom i humanitarnom katastrofom. Pogrešno bi bilo kažnjavati cijeli afganistanski narod zato što de facto zvaničnici ne rade kako treba“, kazao je Guterres.

Guterres je ponovio svoj raniji poziv na ubrizgavanje novca u privredu i oslobađanje zamrznute imovine kako Afganistan ne bi propao.

(Fena)