Izložba Manuskript Borisa Ladana upriličena u Mostaru

Izložba radova akademskog grafičara Borisa Ladana pod nazivom “Manuskript” otvorena je u četvrtak navečer u Galeriji “Kraljice Katarine” u Mostaru.

Radi se o 16 kompozicija većih formata, koji su rađeni u kombiniranoj tehnici na platnu.

“Kombinacija je to kolaž tehnike, slikarske akrilne boje, laviranog tuša i multipliciranih otisaka aquatinte. Kao što možete primijetiti tu su raznorazna trodimenzionalna slova koja su u nekim kombinacijama, kontrastima svijetlog i tamnog, manjeg i većeg”, istaknuo je Ladan.

Govoreći o tome što ga je inspiriralo, Ladan navodi kako je prije 27 godina bio u Njemačkoj u izbjeglištvu i kako je u spremištu vozova crtao grafite.

“I to su moji prvi počeci. Kao što vidite, ostavilo je to utjecaja jer to slovo kao osnovni simbol grafiti arta ostalo je utkano u mene i ja sam to prenio i u akademsko obrazovanje i u nekoj korelaciji s profesorima sam došao do svoje grafičke mape koju sam nazvao alfabet”, istaknuo je umjetnik, dodavši kako eksperimentira i kako uživa u tim eksperimentima.

Voditelj Galerije kraljice Katarine Dalibor Nikolić kazao je kako se Ladan mostarskoj publici predstavlja impresivnom izložbom.

“Ne mislim pri tom samo na formate nego na jednu snagu izraza. To je jedna sublimacija u tehničkom smislu kolaža, grafike, crteža, a u simboličkom smislu suglasja i semiotičke strukture unutar koje proniče jedna dimenzija lingvistike, jednog glasa, odnosno njegovog simbola – slova, odnosno suglasja, koje nema estetiku, tu vrstu konotacije koju inače jezik posjeduje. Ovdje je jezik praktično inspiracija za estetiku koja je vizualne prirode”, kazao je Nikolić.

Premijerno je izložba iz ciklusa “Manuskript” prikazana u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu.

Nakon izložbe u Mostaru, koja će ostati otvorena do 14. februara, “Manuskript” će biti postavljen u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu 25. fenruara.

Boris Ladan diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu 2005. godine u klasi profesora Igora Dragičevića.

(Fena)