Desetak aktivista na protestima u Neumu traži privođenje političkih aktera

Desetak osoba, okupljenih oko neformalne grupe građana “Restart”, okupilo se u subotu na protestu ispred neumskog hotela u kome se pregovara o izbornoj reformi.

Jedna od učesnica protesta Enisa Bukvić kazala je kako zahtijevaju da se svi politički akteri okupljeni na pregovorima u Neumu “raziđu i obustave sve aktivnosti rastakanja države”.

Od pravosudnih organa traže, dodala je, da se hitnom akcijom privedu i uhapse svi akteri koji u Neumu “učestvuju u direktnom udaru na Bosnu i Hercegovinu”.

“Pozivamo Predsjedništvo da sve međunarodne aktere koji učestvuju u rušenju države proglase ‘persona non grata’ i da zatraže njihovo napuštanje države. Pozivamo i sve patriotske predstavnike građana u institucijama BiH da javno istupe i stanu u zaštitu ustavno-pravnog poretka”, dodala je Bukvić.

Apelovala je i na visoke funkcionere država UN-a i EU da stanu u zaštitu vladavine prava i pošalju javne poruke da nitko u njihovo ime ne smije voditi pregovore u BiH.

U ime grupe “Restart” Suad Đozić je istakao kako blokade u državi trebaju biti riješeni u institucijama.

“Pregovarači ne predstavljaju građane Bosne i Hercegovine. Čak su i stranke koje su se ogradile od pregovora, kao što su SDP i DF, učesnici ovoga, jer nisu došli umjesto građana da spriječe pregovore”, poručio je Đozić.

(Fena)