Usvojen Program rada Gradskog vijeća Mostara za 2022. godinu

Gradsko vijeće Grada Mostara daans je usvojilo Program rada Vijeća za 2022. godinu uz nove izmjene i dopune, te zapisnike s prethodne tri redovne sjednice.

Prijedlog gradonačelnika Grada Mostara Marija Kordića za uvrštavanje Odluke o davanju prethodne saglasnosti na kreditno zaduženje kod Evropske banke za obnovu i razvoj na dnevni red sjednice Gradskog vijeća nije dobio potrebnu većinu, te tako nije ni uvršten.

U pauzi sjednice, mostarski gradonačelnik je izrazio žaljenje zbog toga, pojasnivši kako je riječ o tehničkoj odluci koja je u proceduri dobijanja kreditnih sredstava za rješavanje problema deponije Uborak – Buđevci.

Nada se kako se neće izgubiti dodatno vrijeme za rješenje tog problema.

“Razlog je kapacitet deponije. Sve procedure oko kreditnog zaduženja su komplikovane i dugo traju”, rekao je Kordić, poručivši kako Evropska banka za obnovu i razvoj čeka odluku Gradskoga vijeća kako bi se nastavilo s pregovorima.

“Nemamo jasan finansijski okvir za plan prilagođavanja, ali iznos finansijskih institucija koje prate ovakve projekte je negdje oko 5 miliona maraka, a hoće li se sve iskoristiti za deponiju pitanje je, pa smo predvidjeli i pročistač”,dodao je Kordić.

S dnevnog reda skinuta je i Odluka o donošenju i provođenju izmjena i dopuna prostornog plana opštine Mostar.

Predsjednik Vijeća Salem Marić na sjednici je dao inicijativu “Stop zauzimanju državnog zemljišta”.

“Razlog za pokretanje ove inicijative je masovna pojava zauzimanja državnog zemljišta, pogotovo na gradskom području Jugoistok. Ovih dana i obilaskom terena vidim opštu anarhiju. Donijeli smo odluku o legalizaciji u Mostaru, ali u zadnje vrijeme se pojavljuje veći broj zauzimanja državnog zemljišta i u tome tim ljudima pomažu i državni službenici i namještenici Gradske uprave”,ustvrdio je Marić.

Mostarski vijećnici usvojili su Nacrt izmjena i dopuna Regulacionog plana “Širi kompleks putničkog, željezničkog i autobusnog terminala”, kao i Nacrt izmjena i dopuna Regulacionog plana “Rodoč III”.

“Oni su osnova kako bi eventualni investitori mogli ulagati u Mostar”, pojasnio je Marić i pozvao mještane tih područja da se uključe u rasprave i daju svoje prijedloge i sugestije oko izrade tih regulacionih planova.

U toku je rasprava o Odluci o radnom vremenu objekata u kojima pravne i fizičke osobe obavljaju djelatnosti na području grada Mostara.

Ta odluka obuhvata rad ugostiteljskih objekata, trgovina, putničkih agencija, a imajući u vidu broj amandmana, rasprava ide u smjeru da se poboljša postojeća odluka.

Kako je rečeno na sjednici, cilj je da se zadovolje potrebe i očekivanje građana u dijelu rada, odnosno da osobe koje rade u spomenutim djelatnostima imaju jedan slobodan radni dan, ne remeteći tržište, te da se omogući i produženje radnog vremena onim objektima koji imaju potrebu da rade u turističkoj sezoni.

Vijećnici bi uz ostalo, trebali raspraviti i usvojiti odluke – o organizaciji taksi prevoza u gradu, o usvajanju programa izrade katastra komunalnih uređaja, te o parcelaciji i uplani zgrada u katastarskom operatu, kao i Odluci o davanju suglasnosti na Statut javne ustanove Dom zdravlja Stari Grad Mostar.

(Fena)